Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ!



Ο κάθε γονιός έχει ξυπνήσει το βράδυ από το κλάμα του παιδιού του. Παρόλο που τα όνειρα είναι πολλές φορές πολύ ωραία να τα βλέπουμε, υπάρχουν και οι εφιάλτες οι οποίοι προκαλούν άγχος και τρόμο στα παιδιά μας.
Οι εφιάλτες σύμφωνα με έρευνες φαίνεται πως ξεκινούν στην ηλικία των 2 χρόνων, όταν δηλαδή τα παιδιά αρχίζουν να δέχονται τα ερεθίσματα και τις πληροφορίες από το περιβάλλον τους με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Ο κόσμος αρχίζει να αποκτάει νόημα στα μάτια τους και ο φόβος είναι και αυτός ένα συναίσθημα που αναπτύσσεται μαζί του. Συχνά τα παιδιά τρομάζουν από τέρατα ή δράκους ή δυνατούς θορύβους. Ότι βλέπουν στην τηλεόραση ή σε εικόνες από βιβλία και διάφορα άλλα ερεθίσματα τα επηρεάζουν.
Μερικά παιδιά αντιδρούν πιο άσχημα στον φόβο από άλλα και επηρεάζονται πιο εύκολα. Αυτό φυσικά επηρεάζει και τον ύπνο τους. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τι ερεθίσματα εκτίθενται. Πέραν τούτου όμως σε περίπτωση ενός εφιάλτη θα πρέπει να είμαστε εκεί να τους εξηγήσουμε πως όλα ήταν ένα άσχημο όνειρο και πως τίποτα από αυτά που ενδεχομένως είδαν δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν μάγισσες, δράκοι και τέρατα, μακριά από το κρεβάτι!
Οι εφιάλτες και τα όνειρα εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του ύπνου, λίγο πριν ξυπνήσουμε. Όταν ένα παιδί ξυπνάει και η αιτία είναι ένας εφιάλτης θα πρέπει να πάμε αμέσως να το καθησυχάσουμε και να κάτσουμε μαζί του. Εάν θέλει να αφηγηθεί το όνειρο του καλό θα είναι να το ακούσετε. Μόλις ηρεμήσει θα ξανακοιμηθεί και θα ηρεμήσει. Καμιά φορά όμως οι εφιάλτες είναι πιο συχνοί και επαναλαμβανόμενοι. Προσπαθήστε να κατανοήσετε μήπως κρύβεται κάποιος φόβος πίσω από αυτά τα όνειρα.
Το σκοτάδι σίγουρα δεν αποτελεί σύμμαχο και πολλές φορές θα ακούσετε το παιδί σας να λέει πως βλέπει σκιές και άλλα πράγματα της φαντασίας του. Βοηθήστε το μικρό σας με το να ελέγξετε όλα τα πιθανά μέρη που μπορεί να κρύβεται ο «μπαμπούλας» και διαβεβαιώστε το πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κανείς πέραν από εσάς τους δύο μέσα στο δωμάτιο. Εάν εφαρμόσετε αυτό το σύστημα τότε σταδιακά θα εξαφανιστεί το πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση να είστε κοντά στο παιδί σας εάν βιώνει μια τέτοια κατάσταση και να του δείχνετε σε κάθε περίπτωση πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται για τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου