Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ανανεώνοντας την κρεβατοκάμαρά μας .


 

Οι περισσότεροι ενώ ξέρουν περίπου τι θέλουν, και ενώ έχουν καταλήξει στα έπιπλα και στις θέσεις που θα καταλάβουν αυτά μέσα στο χώρο, κολλάνε στην ατμόσφαιρα, στα χρώματα και πως πρέπει να τα «μοιράσουν» σωστά, ώστε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλές φορές δεν θέλουν καν να αλλάξουν τα έπιπλα τους αλλά μόνο να αλλάξουν την ατμόσφαιρα, το σκηνικό.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Στην κρεβατοκάμαρα που είναι χώρος χαλάρωσης πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ήρεμο και χαλαρό. Εδώ τα χρώματα είναι που θα παίξουν τον πρωτεύοντα ρόλο. Τι χρώματα άραγε θα πρέπει να έχουν οι τοίχοι, τα κλινοσκεπάσματα, οι κουρτίνες το χαλί στην κρεβατοκάμαρα ώστε να δέσουν αρμονικά με τα χρώματα του μπάνιου μια και οι δυο χώροι επικοινωνούν μεταξύ τους;
Τα χρώματα που συνήθως δημιουργούν συναισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης είναι τα απαλά χρώματα, δηλαδή τα ελαφρά σε ένταση και τόνο (opal). Κατά κανόνα κάθε χρώμα μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης αρκεί να χρησιμοποιηθεί η πιο ελαφριά του απόχρωση.
Το γαλάζιο και οι αποχρώσεις του πάντως είναι το χρώμα που προτιμάται συχνότερα. Επιλέγουμε λοιπόν σαν βασικό ένα χρώμα από την παλέτα των παλ ή ελαφρώς μεσαίων χρωμάτων (π.χ. απόχρωση της λεβάντας, ή πράσινο του φασκόμηλου, ή παλ τριανταφυλλί ή σομόν ή κάποιο άλλο που σας αρέσει) παίζοντας ταυτόχρονα με τις αποχρώσεις του ελεφαντόδοντου του μπεζ και/ή του λευκού. Προσοχή χρειάζεται να αποφύγουμε να συνδυάσουμε το βασικό μας χρώμα με αποχρώσεις του γκρι καθώς οι περισσότεροι τόνοι του γκρι τείνουν να προσδίδουν μια πιο «ψυχρή» και «μουντή» αίσθηση
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσετε αρμονία σε ένα δωμάτιο είναι να μην ξεφύγετε από τα χρώματα σας. Μοιράστε τα χρώματα αναλογικά και στις υπόλοιπες επιφάνειες σε όλο το δωμάτιο. Αυτό σημαίνει, ότι οι τοίχοι και τα χαλιά θα είναι παρόμοια στο χρώμα. Αυτό κάνει το χώρο να δείχνει μεγαλύτερος. Εάν επιλέξετε το μπλε της λεβάντας, το ελεφαντόδοντο (ivory), το μαλακό μπεζ και/ή το λευκό ως κύρια χρώματα σας, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές για να δημιουργήσετε το δωμάτιο των ονείρων σας.
Τα χαλιά και οι τοίχοι πρέπει να είναι σε απαλή μπεζ παλ απόχρωση που να ξεχωρίζει τόσο (όχι προς το λευκό δηλαδή), ώστε να κρύψει τυχόν ατέλειες αλλά συγχρόνως να δώσει ζωντάνια στο χώρο και αίσθημα γαλήνης. Το ταβάνι αντί για λευκό καλό είναι να έχει ανοιχτότερη απόχρωση του μπεζ των τοίχων ή το πολύ απαλό προς λευκό της λεβάντας. Για όσους θέλουν, σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να ζωγραφίσουν σύννεφα ή να βάψουν το ταβάνι με τεχνική στούκο ή μαλαστούπα για απομίμηση ουρανού. Φωτιστικά οροφής ρυθμιζόμενα με dimmer απαλύνουν το σκληρό φως και δημιουργούν ατμόσφαιρα. Τα περβάζια των παραθύρων των πορτών και το σοβά ντε πι θα πρότεινα να βαφτούν σε απόχρωση ελεφαντόδοντου αρκετά έντονη. Τα έπιπλα του δωματίου μπορεί να είναι βαμμένα λάκα ή με υγρόχρωμα ή ντεκαπέ σε αποχρώσεις του ελεφαντόδοντου ή μπεζ (κοντινές αποχρώσεις με αυτές που δουλεύουμε στο δωμάτιο).
Προσθέστε, αν θέλετε και έχετε χώρο, γλάστρες με φυτά φυσικά ή μη, ώστε να φέρετε την ηρεμία της φύσης στο χώρο σας. Αν τοποθετήσετε και στη βάση τους ένα φωτιστικό uplight πάντα με dimmer θα έχετε υπέροχες, ενδιαφέρουσες σκιές στο ταβάνι το βράδυ.
Για καλύτερο και πιο ήρεμο περιβάλλον προτείνω το ύφασμα των κουρτινών να έχει την ίδια απόχρωση ή έστω μικρή απόκλιση σκουρότερη από το χρώμα των τοίχων. Αυτό έχει σαν συνέπεια να ξεκουράζεται το μάτι και να μην διακόπτεται η ηρεμία του χώρου. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ριντό κρατώντας όμως και πάλι τους απαλούς τόνους ακόμη και σε εμπριμέ υφάσματα με υποψία χρώματος λεβάντας.
Το κρεβάτι τώρα είναι η κύρια επιφάνεια όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλούσια το γαλάζιο της λεβάντας με κουβερ-λι λιτό στο σχέδιο με πολλά διακοσμητικά μαξιλάρια διαφορετικών μεγεθών σε μπεζ και ελεφαντόδοντο σε ελαφρά πιο σκούρους ή ανοιχτότερους τόνους. Μπορούν αντί για μονόχρωμα να χρησιμοποιηθούν υφάσματα εμπριμέ σε κάθε περίπτωση όμως κομποζέ με τα χρώματα του χώρου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου