Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Σωστό - Ποιοτικό Στρώμα

Η σύγχρονη επιστήμη παρακολουθεί πλέον συστηματικά τη διαδικασία του ύπνου στον ανθρώπινο οργανισμό και ο ρόλος του στρώματος κρίνεται καθοριστικός. Μέσα από επισταμένες έρευνες και μελέτες, βρέθηκαν και μετρήθηκαν οι εξής φάσεις του ύπνου:
Πρώτη φάση: Λέγεται και υπναγωγική. Ο εγκέφαλος παρουσιάζει την ίδια ηλεκτρονική δραστηριότητα με εκείνη της εγρήγορσης. Επέρχεται σταδιακή σωματική μυϊκή χαλάρωση και εμφανίζονται φευγαλέες εικόνες που συνδέονται με τον κόσμο των ονείρων.
Δεύτερη φάση: Είναι η φάση του ελαφρού ύπνου. Δραστηριοποιούνται ειδικές ομάδες κυττάρων που ονομάζονται άτρακτοι ύπνου. Τα μάτια αρχίζουν να γυρίζουν αργά γύρω-γύρω.
Τρίτη φάση: Η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου έχει μειωθεί κατά πέντε φορές. Η καρδιακή συχνότητα, η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία του σώματος ελαττώνεται, ενώ το ξύπνημα γίνεται πολύ δύσκολα.
Τέταρτη φάση: Είναι η φάση του πολύ βαθύ ύπνου. Στο εγκεφαλογράφημα εμφανίζονται τα λεγόμενα κύματα Δέλτα. Η πίεση, ο σφυγμός και η θερμοκρασία έχουν φτάσει στις χαμηλότερες τιμές τους. Το ξύπνημα γίνεται πάρα πολύ δύσκολα και μόνο με πολύ ισχυρά ερεθίσματα.
Φάση REM (Rapid Eye Movement – Γρήγορες κινήσεις των ματιών): Μετά από 90 λεπτά που διαρκούν οι παραπάνω φάσεις, το εγκεφαλογράφημα παρουσιάζει ξαφνικά μία έντονη δραστηριότητα. Η κυκλοφορία και η θερμοκρασία αυξάνονται και οι βολβοί των ματιών παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα. Είναι η φάση του ονείρου. Το άτομο σε αυτή τη φάση στριφογυρίζει στο κρεβάτι. Συνολικά, ονειρευόμαστε περίπου 90 λεπτά κάθε νύχτα.
Έτσι, καθίσταται σαφές ότι αν το στρώμα και το υπόστρωμα (κρεβάτι) που ξαπλώνουμε δεν είναι τα κατάλληλα, το σώμα μας προσπαθεί σε όλη τη διάρκεια του ύπνου να βρει τη σωστή θέση για να ξεκουραστεί. Έτσι, δεν ησυχάζει ποτέ, και ένας «κακός» ύπνος, ως γνωστόν, φέρνει μία "κακοδιάθετη μέρα".
ΣΤΡΩΜΑ ΟΡΟΠΕΔΙΚΟ ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ
Το σωστό ποιοτικό στρώμα πρέπει να έχει:
Ανατομικότητα: Η ιδιότητα του στρώματος να αγκαλιάζει το σώμα. Αποτελεί την έκφραση της θαλπωρής που αποπνέει ένα στρώμα.
Ορθοπεδικότητα: Η δυνατότητα του στρώματος να στηρίζει τη σπονδυλική στήλη και να τη διατηρεί στη φυσική της θέση, μέσα από το βαθμό σκληρότητας και τη σύνθεση των διαφόρων υλικών που το αποτελούν.
Υγιεινή: Όταν ο ύπνος αποτελεί τη βάση μιας υγιεινής ζωής, τότε τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του στρώματος πρέπει να τον διασφαλίζουν. Φυσικά υλικά, άριστα επεξεργασμένα, απηλλαγμένα από μικροοργανισμούς, αλλά και χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον, κατά τη διαδικασία παραγωγής τους.
Ανθεκτικότητα: Η επιλογή των υλικών με διεθνείς πιστοποιήσεις ποιότητας, ο τρόπος συνύπαρξης αυτών στην κατασκευή του στρώματος, καθώς και ο ποιοτικός έλεγχος ορίζουν την αντοχή του στρώματος μέσα στο χρόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου