Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Στρώμα και πόνοι στην πλάτη

Στρώμα και πόνοι στην πλάτη

Το στρώμα και ο ύπνος έχουν καθοριστικό ρόλο για τους πόνους στην πλάτη.Παρά το γεγονός ότι περνούμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι, ο μέσος άνθρωπος πολύ λίγα γνωρίζει για το στρώμα πάνω στο οποίο κοιμάται και για τις επιδράσεις που αυτό έχει στην υγεία του.

Ο ύπνος σε ένα στρώμα που δεν σας ταιριάζει είναι αιτία πρόκλησης πόνων στην πλάτη.

Το σώμα του κάθε ανθρώπου έχει τις ιδιαιτερότητες του και η σπονδυλική του στήλη τη δική της ιστορία και διαμόρφωση. Ωστόσο μερικές βασικές αρχές ισχύουν για όλες τις σπονδυλικές στήλες και έτσι βοηθούν στην ανεύρεση του καλύτερου στρώματος για τον καθένα.

Γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι το σκληρό στρώμα είναι καλό για την αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη.
Όμως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν την άποψη αυτή.

Αντίθετα, για τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην πλάτη, το ημίσκληρο στρώμα φαίνεται ότι μπορεί να τους προσφέρει ανακούφιση.

Το σημαντικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε  από μεγάλη έρευνα, πρώτη στο είδος της που έκαναν Ισπανοί ερευνητές. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 313 άτομα που έπασχαν από χρόνιο πόνο του κάτω μέρους της πλάτης που δεν είχε σχέση με κάποια ειδική πάθηση.

Τα άτομα αυτά παραποινούνταν για πόνο στη ράχη όταν ξάπλωναν στο κρεβάτι και όταν σηκώνονταν. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο. Οι μισοί περίπου χρησιμοποίησαν για 90 μέρες ένα στρώμα σκληρό και οι άλλοι μισοί για το ίδιο χρονικό διάστημα ένα στρώμα ημίσκληρο.

Στο τέλος της περιόδου των 3 μηνών, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν το ημίσκληρο στρώμα ανέφεραν ότι είχαν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο και λιγότερα προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες σε σύγκριση με την ομάδα που χρησιμοποίησε το σκληρό στρώμα.

Οι ασθενείς της ομάδας με το ημίσκληρο στρώμα δήλωσαν ότι ο πόνος στην πλάτη ήταν λιγότερος όχι μόνο όταν ξάπλωναν αλλά και όταν σηκώνονταν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι το ημίσκληρο στρώμα βελτιώνει τον πόνο στην πλάτη και μειώνει τις μειονεξίες που προκύπτουν στους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο του κάτω μέρους της πλάτης που δεν οφείλεται σε μια συγκεκριμένη νόσο.

Ο λόγος για τη διαφορά αυτή πιθανόν να είναι ότι το ημίσκληρο στρώμα προσαρμόζεται καλύτερα στις φυσιολογικές καμπύλες του ανθρώπινου σώματος που υποβάλλεται στις δυνάμεις της βαρύτητας όταν ξαπλώνει στο στρώμα.

Σε αντίθεση το σκληρό στρώμα δεν επιτρέπει την προσαρμογή αυτή αυξάνοντας έτσι την καταπόνηση του σώματος και της σπονδυλικής στήλης λόγω της βαρύτητας και των αντιστάσεων που προβάλλει το στρώμα.

Το στρώμα που δεν είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες του σώματος και ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης. Για αυτό προσφέρει τις περισσότερες δυνατότητες πρόληψης των πόνων στην πλάτη. 

Σίγουρα δεν είναι δυνατόν αυτό να ισχύει για όλους διότι επιπρόσθετα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη στρωμάτων με σημαντικές διαβαθμίσεις σκληρότητας και άλλων χαρακτηριστικών.

Εκτός από τις βασικές αυτές αρχές χρειάζεται και η δοκιμή διαφόρων στρωμάτων η οποία επιτρέπει στον καθένα να καταλάβει ποιο είναι το καταλληλότερο στρώμα για τις δικές του ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου